Udgivet i Skriv en kommentar

Biodynamisk vin, økologisk vin – hvad er hvad?

Biodynamisk vin er en økologisk dyrkningsform der har været kendt i mange år, og de sidste par er både denne vindyrkningsform og vinene der er resultat deraf blevet mere og mere populære. Både biodynamisk vin samt økologisk vin.

Økologiske og biodynamiske dyrknings- og produktionsmetoder er blevet populære, og ikke bare med hensyn til vin men også grøntsager, kød og selv økologisk tøj, parfume, cremer og makeup.

Der stilles visse krav og regler til økologisk vin, og de krav og regler bliver skærpet yderligere når vi snakker biodynamisk vin og fødevarer.

Biodynamisk dyrkning er også økologisk dyrkning, og ved økologisk dyrkning er der ingen brug af tilsætningsstoffer i vinen.

Det åndelige

En ting mere der er fokus på i biodynamisk dyrkning udover dyrkningsmetoder og de fysiske forhold er at der også en åndelig dimension. Det baserer sig på Rudolf Steiners antroposofi. Grundlæggende anses jorden som en levende organiske, der næres af kræfter fra kosmos.

Hvad det betyder i landbruget og i forhold til vin, som kan siges at være et landbrugsprodukt, er at i biodynamikken tages der højde for indflydelsen fra månens og andre himmellegemers positioner. Det er baseret på kendskab til, hvordan mennesker, jord, planter og dyr kan udgøre en helhed.

I praksis udnytter man så døgnets og årets kosmiske rytmer og stræber efter giftfrit og harmonisk kredsløb i landbruget.

Ja det lyder lidt hippie og new age agtigt, men populært er det alligevel blevet.

Regler for biodynamisk vin

* Kun 100% biodynamisk dyrkede druer må anvendes

* Opvarmning til højst 35 grader

* Opkoncentrering er ikke tilladt

Der er nogle idealmål, som man skal tilstræbe efter men som for nu gerne må fraviges for eksempel

* Druerne skal håndplukkes, men maskiner er tilladt

* Kun indfødt naturgær anvendes, kommerciel gær er dog tilladt

* Ingen klaring v.hj.a midler afledt fra dyr, men demeter æggehvide og mælkeprodukter samt ikke økologisk kasein er tilladt

* Ingen syregulering, men det er tilladt at bruge kalimbicarnonat, calciumcarbonat og vinsyre til reguleringen.

Hokus-Pokus eller

Det kan lyde som en omgang hokus-pokus, men det er faktisk meget seriøse vinbønder der sigter efter ekstra høj kvalitet og god smag på baggrund af bæredygtighed. Man fristes også lidt til at tro at det er nogle underlige vinbønder og producenter der producerer biodynamisk, men det viser sig meget ofte at være landbrugsingeniører eller biologisk uddannede vinbønder med titler som ”Master of Wine”. Det kræver meget mere end held at producere på denne måde, det kræver indsigt og en rigtig dygtig producent.

En vin produceret efter biodynamiske metoder kan faktisk være en vin i absolut verdensklasse, med smag, energi og karakter.