Veggen eller Simlen opskfit

Veggen eller Simlen

Fra 1200-tallet indeholdt købstads-lovgivningen forordninger, der bl.a. vedrørte bagerfaget. Her var der bestemmelser om, at brødet skulle fremstilles af god kvalitet mel m.m. Fra 1500-tallet kendes brødtaksten, som oplyste vægten på brødet. Den blev reguleret efter den aktuelle kornpris to gange om året: Påske og Mikkelsdag (29. september) Simlen (veggen) – bagt af hvedemel – en luksusvare, dobbelt så dyr som skonroggen: brød bagt af sigtet rugmel. Veggen eller simlen formes som ruder og senere også kaldet strutter.

1 kg hvedemel

5 g gær

2 tsk. salt

ca. ¾ liter temperet vand

safran

Gæren udrøres i 4 dl vand. Mel, salt samt stødt safran kommes i, og dejen æltes. Vand tilsættes dejen, til den er blød og smidig. Dejen tildækkes og stilles til hævning et lunt sted 3 – 4 timer. Dejen æltes igennem og formes som veggen (ruder), ca. 140 g (ca. 125 g bagt). Brødene tildækkes med et klæde, hæver på et lunt sted ca. 30 min. Pensles med koldt vand. Bages i en forvarmet ovn ved 250 grader. Efter 5 min. skrues ned til 200 grader. Bages færdig i ca. 10 min.



Comments