Kløben; sønderjysk

Kløben(Sønderjysk)

500g hvedemel
50 g smør
½ tsk salt
1 tsk sukker
50 g gær
3 dl mælk
2,5 dl rosiner
1,5 dl sukat
125 g smuttede mandler

Smørretsmuldres i melet, gæren udrøres i lunkent mælk og tilsættes sammen med detøvrige. Når dejen er rørt godt, sættes den til hævning Ca. 30 min. Derpåæltes den atter, formes til et brød ved at rulle dejen ud i en aflang firkant,der foldes sammen to gange på den korte led. Efterhæves Ca. 30 min. Penslesmed æggehvide og bages Ca. 30 min. ved 200-225 C. Efter bagningen overdryssesbrødet let med flormelis. Ved serveringen skæres brødet i skiver, der oftesmørbelægges.
Kløben er et let og lækkert rosinbrød, som for mange er indbegrebet af ensønderjysk julekage. Det fremstilles gennem hele december af de flestesønderjyske bagere, undertiden i en luksusudgave med marcipan. Kløben er ensærlig variant af den tyske julekage Stollen, men denne er ikke nær så let.Ordet kløben er nyt i det danske sprog og først registreret i detteårhundrede. Det stammer fra tysk og betegner den længdespalte eller kløft,der opstår, når dejen bliver sammenfoldet.



Comments