Franskbrød

Franskbrød. (1 brød)

”Stil melet og skålen, dejen skal tilberedes i, på et lunt sted, f.eks. natten over, inden dejen lægges, så vil resultatet lykkes bedst” – i dag har vi alle varme i køkkenet døgnet rundt, så blot mælken og gæren kommer ud af køleskabet i god tid og er tempereret inden starten på brødet, skal det nok lykkes. Har man mulighed for at få hvedemel med hvedekimen i (Korn malet på én af de gamle vindmøller der er tilbage i Danmark) får man et rigtigt dejligt velsmagende og sprødt brød.

½ kg hvedemel

35 g gær

2½ – 3 dl mælk

2 spsk. sukker

1 tsk. salt

Hvedemel, sukker og salt blandes. Mælken varmes til ca. 30 grader (= varm hævning) og gæren udrøres heri. Blandes herefter i melblandingen og æltes godt igennem. Stilles til hævning et lunt sted med et klæde over skålen ca. 1½ time. Dejen æltes igennem igen, slås op i et brød, ridses med en kniv og stilles til efterhævning 20 min. på et lunt sted. Derefter pensles brødet med lidt æg eller æggehvide eller en smule kaffe, inden det sættes i ovn og bages 15 – 25 min. ved 225 grader.

Bruges der kold hævningskal mælken være kold. Dejen stilles på et køligt sted natten over, hvorefter det slås op, efterhæves og bages som ovenfor beskrevet. Til kold hævning tages kun 15 g gær til ½ kg hvedemel.

Kniber det med køkkenet, så tag et kik forbi billigvvs og se hvor billigt du kan sammensætte et nyt.