Sønderjyske Æbleskiver med svesker

Sønderjyske æbleskiver med svesker

Til ca. 30 stk.

2½ dl mælk

15 g gær

3 æg

20 g sukker

200 g mel

½ tsk. kardemomme

175 g smør / margarine

ca. 300 g stenfri svesker

50 g flormelis

Lun mælken til ca. 30 grader, opløs gæret heri. Del æggene i blommer og hvider. Rør æggeblommer og sukker, indtil det er hvidt. Mælk og mel samt kardemomme tilsættes under grundig omrøring. Smelt ca. 1/3 af smørret og kom det i dejen. De stiftpiskede hvider blandes forsigtig i dejen. Sæt dejen til hævning et lunt sted ca. 20 minutter. Imens udblødes sveskerne og de får et opkog. Bag æbleskiverne ved at komme lidt af fedtstoffet i hvert hul i den varme pande. Kom lidt dej i, lidt efter en sveske. Når dejen er ved at danne skorpe i bunden, vendes æbleskiverne. Serveres drysset med flormelis.

Æbleskiver med svesker er en foretrukken julespise. Tidligere var æbleskiver også en høstspise. Når kornet var høstet, skyndte alle folkene sig hjem til gården og fik æbleskiver og saftevand.