3 slags geværer du kan købe lovligt i Danmark

Der er meget snak om våben for tiden her i landet, især omkring hvilke våben, der skal være lovlige at eje som privatperson. Det er imidlertid noget, som de fleste slet ikke har sat sig ind i, så det er selvfølgelig vigtigt, at der bliver sat fokus på nogle af de detaljer, der kan få betydning for, hvilken holdning man ender ud med. Det er trods alt nødvendigt at have et godt vidensgrundlag for at kunne danne sig en fornuftig holdning, så læs med her, hvor vi ser nærmere på tre slags geværer, du kan købe lovligt i Danmark.

Den første type gevær, som typisk også er den mindst farlige, er et luftgevær. Dem kan du eje helt lovligt her i landet. Der er dog nogle begrænsninger, idet du skal have et jagttegn, hvis du er under 18 eller vil have et luftgevær med en kaliber på over 4,5 mm. De fleste, der ved noget om den slags, er enige om, at den grænse er arbitrær og altså ikke er sat på den måde, den burde være. I blandt andet England har de været langt bedre til at sætte en grænse, der kun påvirker de luftgeværer, der rent faktisk er kraftige i stedet for at fokusere på kaliberen. Uanset hvad kan du dog stadig eje de kraftige luftgeværer i Danmark, så længe du har et jagttegn eller er medlem af en skytteforening, der tillader den slags luftgevær, du har – men held og lykke med at finde sådan en.

Et andet gevær, der faktisk ikke er så meget anderledes, er et gasgevær. De kan ses lidt som en mellemting mellem de normale skydevåben og et luftgevær, men de er typisk ikke meget kraftigere end luftgeværerne. Når det er sagt, så er der selvfølgelig en række undtagelser, som er så kraftige, at selv militæret kan bruge dem. Alle gasvåben kræver, at du har en tilladelse, før du overhovedet må eje dem. Der er desuden andre regler for hvordan og hvornår, du må bruge dem.

Sidst men bestemt ikke mindst kraftig har vi haglgeværer, som er dem, der typisk bliver brugt til jagt. De to forrige typer findes da også i variationer, der har til formål at bruges som jagtgevær, men det er nu en gang et haglgevær, man skal have fat i, hvis man vil nedlægge et bare nogenlunde stort bytte. Her er der selvfølgelig også en lang række krav, man skal opfylde, før man må eje det og reglerne for jagt med videre er også vigtige at sætte sig ind i, før man gør noget som helst. Jagttegnet er det første, du skal have styr på, men det er alle pengene og al tiden værd, når du formår at nedlægge dit første bytte.