4 alternative former for undervisning i Danmark

Flere og flere her i Danmark får øjnene op for, at de statsejede danske undervisningsinstitutioner ikke er meget værd, når det gælder de vigtige former for læring og dannelse. For dem er det vigtigt, at de kan finde nogle alternativer, der stemmer bedre overens med deres kerneværdier. Hvis du heller ikke er tilfreds med den undervisning, du enten selv har fået eller dine børn får lige nu, så er der heldigvis en række alternative former for undervisning her i landet, som dukker op i nye kommuner hvert år. Vi har samlet en liste over fire alternative slags undervisning, du bør overveje, hvis de konventionelle former for undervisning ikke er noget, du vil stille dig tilfreds med.

Vi nævnte som sagt, at du måske selv føler, du ikke har opnået den dannelse og personlige udvikling eller andre færdigheder, som du mener, man som et modent, voksen medlem af samfundet skal have. Det kan også være, du bare ikke er klar over, hvad du vil med dit liv, men i begge tilfælde er der kun ét valg i Danmark, der dækker det fuldstændigt: Højskole. Nogle har en ide om, at det er en slags skole for hippier og på en måde har de ret. Hippier er nemlig velkomne på højskoler, men det vigtige at tage med er, at de også føler sig velkomne. På højskoler er der plads til alle – også dig.

En af de undervisningsinstitutioner i Danmark som flest er utilfredse med er folkeskolen. I så fald er friskoler et alternativ, som mange er glade for at have flyttet deres børn til. Der er både langt større fleksibilitet for den måde, de vil føre skolen på, samtidig med at lærerne har bedre mulighed for at indrette undervisningen på den måde, de føler virker bedst. Hvis du ikke stoler på at lærerne kan gøre dét, så er der kun ét alternativ.

Hjemmeundervisning. Det er ikke noget, mange føler, de kan klare. For det første er det jo det problem med, at man ikke tjener penge, når man bruger tid på at undervise sit barn. Hvis du tror, at du kan klare et job ved siden af, at du underviser dit barn, så tager du højst sandsynligt fejl. Noget andet er, om man er god nok til at undervise. Det er i sidste ende noget, du selv må vurdere.

For nogle af de ældste elever i folkeskolen, som ikke trives der, så kan efterskole være det helt rigtige sted. Efterskolernes dag bliver afholdt netop for at forældre og elever, der ikke er helt sikre på, om efterskole kunne være noget for dem, kan få et bedre indblik i livet på en efterskole. Det giver forældrene en chance for at snakke med lærerne, mens barnet går rundt og hører, hvad de nuværende elever på efterskolen har at sige.