Borddækning til festen

Når du inviterer gæster til en begivenhed med middag, er der altid mange ting at tænke på. Hjemmet skal være præsentabelt, maden skal være god og tøjet skal være pænt. Men når det kommer til borddækningen, er der flere ting at tænke på end blot at få maden på bordet.
I denne artikel vil vi komme rundt om forskellige aspekter, du bør tage højde for i forhold til borddækningen inden du åbner døren for dine gæster til en aften i godt selskab.

Få styr på menuen

Før du kan begynde at tænke på borddækningen og alt det som hører sig til herunder, bør du udtænke menuen. Skal der serveres mere en én ret? Skal dine gæster hente maden, bliver den serveret i fade på bordet eller er menuen tallerken anrettet? Hvilket bestik får dine gæster brug for? Skal der serveres tilbehør til hovedretten, der kræver sin egen tallerken ved siden af middagstallerkenen? Hvilke drikkevarer serverer du til maden? Såfremt du serverer vin, er der så forskellige vine til retterne? Serverer du drikkevarer, der ikke skal drikkes af vinglas? Skal drikkevarerne stå på bordet, på køl eller noget andet? Skal drikkevarerne stå i egen emballage eller hældes i karaffel? Alt dette får betydning for din borddækning.

Den grundlæggende borddækning

Når du har fået styr på menuen kan du gå i gang med borddækningen og den kan du med fordel afslutte om formiddagen, så du kan fokusere på maden om aftenen.

Tag først stilling til, hvad du vil have under dit stel. Skal du have dug, dæk servietter, en bordløber eller måske et bart bord? Husk at nogle elementer kræver strygning.

Stel og bestik placeres korrekt og i den rækkefølge det skal tages i brug. Stellet du benytter bør være pænt og matche sammen. Det rustikke stel fra Broste Copenhagen er designet i flere størrelser og deres bestik harmonerer perfekt til stellet. Du finder desuden også stel der er passende til desserten med kaffe dertil og kan på denne måde skabe en rød tråd igennem middagen. Glassene skal også placeres korrekt i forhold til tallerkenen. De forskellige glas skal ikke nødvendigvis være fra samme brand, men de bør have en vis lighed til hinanden for at opnå et harmonisk dækket bord.  

Sidste hånd på værket

Når den grundlæggende borddækning er afsluttet, er det tid til at pynte bordet. Her er der flere veje at gå og det hele afhænger af, hvilket stemning du ønsker at skabe. Hvis du har inviteret til et pænere selskab, kan du overveje om bordkort vil være passende eller om folk kan placere sig efter egen intuition. Som bordpynt kan du fx benytte; lys, blomster eller dekorationsfigurer. Bordpynt kan være mange ting og optage så meget plads som du føler for. Du bør dog huske på, at der skal være plads til eventuelle fade, samt være særligt opmærksom på om der efter bordpyntningen stadig er plads til den enkelte gæst har en passende bevægelighed ved bordet. En bordpynt kan være nok så smuk, men hvis gæsterne ikke kan røre på sig, uden at vælte sovsen, er der ingen som husker den smukke borddækning.

Bordpynt på budget

Bordpynt behøver ikke være dyrt for at være pænt. Gør brug af tomme syltetøjsglas (uden låg) som fyrfadslysestager og bind et fint satinbånd i toppen. Tomme glasflasker kan bruges ned ad bordet som vaser og blomsterne må gerne komme fra haven, det skaber en hyggelig stemning. Gå på opdagelse i naturen, der findes mange smukke elementer som vil pynte smukt på bordet foruden blomsterne i haven. Blade, kastanjer, svampe på et stykke bark, kviste med bær eller hyben kan altsammen benyttes som bordpynt.