Den detaljerede guide til at opleve Nordlys

Nordlys har i mange tusinde år været en at naturens mest kunstneriske attraktioner. I gamle dage var Nordlys ikke noget, der kunne ses af hvem som helst. Det krævede en del planlægning, Härkila fra top til tå og guides, der kunne sørge for din overlevelse under vejs. Med flere og billigere flyruter er det de senere år blevet en del mere ligetil at komme nord eller syd nok til at se fænomenet.

Så hvad er Nordlys egentligt?

Nordlys og Sydlys – sammen kaldes de polarlys – opstår når et solbrud sender elektrisk ledede partikler mod jordens magnetfelt. Når partiklerne møder magnetfeltet, rejser de mod jordens magnetiske poler, hvilket skaber det spektakulære lys. Når de rammer bliver der frigivet en masse energi, og det er netop dét, der er med til at skabe det grønlige lys på himlen.

Det bedste tidspunkt at se Nord- eller sydlys er på klare nætter uden skyer. Det skal siges, at jo tættere du kommer på jordens magnetiske poler, desto bedre er dine chancer for at se fænomenet. Der er nogle steder i verden, hvor der er mulighed for at se dette spektakulære syn hele året rundt – det anbefales dog, at man gør det om vinteren, da nætterne er længere, koldere og klarere end om sommeren – så husk den tykke Härkila jakke.

Tips til jagten på det smukke lys

  • Kom ud af byen – så langt som du overhovedet kan. Lysforurening er én af de ting, der virkelig ødelægger synligheden af både stjerner og polarlys.
  • Mange områder, hvor der er mulighed for at se polarlys, har realtids heads-up, som lader lokale og besøgende vide, hvor og hvornår der er gode chancer for at se det.  
  • Det kan være, tro det eller ej, ret svært at fotografere polarlys. Derfor anbefales det også at interesserede i det sætter sig grundigt ind i, hvordan man bedst kan slippe afsted med det.
  • Nordlys kan som regel kun ses imellem 60 og 80 grader nord, mens sydlys også er mest aktiv mellem 60 og 80 grader syd – hold øje med dette, når du booker.

Gode steder at se Polarlys

  • Slå to polarfluer med ét smæk og tag til Svalbard. Mellem november og februar valfarter turister til Svalbard for at opleve nordlys. Svalbard er beliggende mellem 74 og 81 breddegrader, og derfor vil besøgende i perioden også opleve et helt andet naturfænomen: Polarnatten. Mellem november og slutningen af januar har Svalbard ingen dagslys.

  • Modsat Svalbard, som både er kold og mørk, findes der faktisk et sted i Finland helt oppe i Lapland, hvor du kan se Nordlyset uden Härkila fra top til tå. På Kakslauttanen Artic Resort kan du fra din bløde seng se Nordlyset igennem din helt egen glas-iglo. Skulle nordlyset blive væk, har du stadig rig mulighed for både rensdyr safari eller langrendsski i Urho National Park.
  • Reykjavik er en af de steder, der begynder at lokke flere og flere nordlys interesserede til. Det er det til dels fordi Island er meget tilgængelig, billig at komme til, og så er der rigeligt at lave om vinteren – modsat eksempelvis Svalbard. Skulle Nordlyset komme, har du rig mulighed for at se det fra en af de mange bjergtoppe, og ellers er der altid Den Blå Lagune, hvis ikke vejret tillader nordlyset at titte frem. Er wellness ikke dig, kan du hoppe i din Härkila uniform og jagte nogle af de mange steder, hvor Game of Thrones er blevet filmet.