Derfor er Den Første Bil er En Milepæl i Livet

For rigtigt mange mennesker, er bilen langt mere, end bare et transportmiddel der kan tage dem fra punkt A til punkt B. Den er selfølgelig også et transportmiddel, men den er også så meget mere end det. Vi har det med at tillægge personlighed til de former for teknologi og andet grej, som vi bruger på daglig basis: computeren er nogle gange “dum”, og kniven ude i køkkenet er “farlig”. Vores liv er næsten som de animerede tegnefilm, hvor alt kommer til live: vi tænker bare ikke rigtigt over det i hverdagen. Men overvej lige, om bilen i jeres husstand, ikke nærmest bliver behandlet og betragtet, som var den et kæledyr i levende live – det er nemlig tilfældet, ved rigtige mange danske familier!

Det er nok også derfor, at det at få sin første bil (der er helt ens egen) er så overvældende en fornemmelse, for de unge mennesker der tager skridtet. Det er næsten, som at blive forælder for første gang – eller i hvert fald, at have taget en lille ny hundehvalp ind, som man nu er ansvarlig for. Ikke bare har man ansvar for sig selv og for bilen: man skal også tage hensyn til andre, da det nye familiemedlem godt kan være farligt for andre. Man skal lære at tæmme de stærke kræfter, som metal-kæledyret har, for at vise respekt for sine medmennesker.

Hvis du ikke selv har gjort det, så kender du sikkert nogen der har: givet navn til bilen! Nogle bruger en meget materiel beskrivelse (“Det røde lyn!”) mens andre bruger et typisk menneske- eller kæledyrsnavn (“Iben”). Lavede vi en hjernescanning på disse navngivere, mens vi sagde navnet på deres bil, vil det næsten med sikkerhed aktivere de samme centre i hjernen, som vi ser det ved folk med kæledyr. Ved nogle mennesker, vil det måske endda svare til de centre der aktiveres, når man siger navnet på deres barn. Så tæt er vores tilknytning nemlig, til vores biler: og særligt den første bil!

Når man tager ud, og kigger på det store Renault udvalg, eller hvilken type bil man nu er på jagt efter, så er det nærmest som at være ude at adoptere. Personen der skal til at være bilejer for første gang, aner en form for personlighed i de enkelte biler: det er som om, de taler til ham eller hende. Når man er blevet ældre, og har haft flere biler, begynder de praktiske ting at have mere vægt: hvor langt kører den på literen og så videre. Men der vil altid lægge en aflæsning af bilens personlighed bag den endelige beslutning.

På mange måder, er den første bil altså en milepæl, i familie med første gang man tager ansvar for et andet liv – om det så er i form af et kæledyr, eller en baby.