Derfor Skal Din Knægt Gå til Spejder

Det er vigtigt for børn at unge, at have nogle fritidsaktiviteter de kan beskæftige sig med. Hvis alt handler om skole-arbejde, så vil de i sidste ende blive frustrerede og kommer til at hade det, at studere – og det er det sidste du har lyst til at høre som forælder. Hvis de bare synker hen i computerspil og fjernsyn når de har fri fra skole, så spilder de deres liv og bliver sløve og svage. Hvis du bare forbyder dem at stirre ind i en skærm hele dagen, så bliver de måske tvunget derfor – men hvad skal de lave der? Hvis du er uheldige, så finder de sammen med nogle uheldige typer, og begynder at lave ballade. Vi har hørt om mange tilfælde, hvor børn og unge der keder sig desværre ender ud i at lave en eller anden form for kriminalitet. Det kan være de kaster sten efter biler, stjæler slik eller andre ting fra butikker, eller måske begår ”happy slapping” og anden meningsløs vold.

Den bedste fritidsaktivitet er én, der giver din dreng mulighed for at udfolde sig fysisk. Vi er ikke bygget til at sidde indenfor hele dagen og glo på en skærm – og hvis vi gør det alligevel, så følger der sygdom og dårligdomme med. Det bedste du kan gøre for din dreng er, at sende ham til en udendørs fritidsaktivitet som Spejder: her vil han møde andre unge mennesker, i et godt og sikkert miljø med gode værdier. Han vil få mulighed for at presse sig selv og lære nye ting, samtidig med han får brugt sin krop og lærer værdien af at hjælpe andre.

Det at være spejder har måske fået lidt et kedeligt ry af at være en ”nørdet” ting, men det er slet ikke tilfældet. Der er plads til alle typer mennesker når man er til spejder. Det er faktisk en af de mest fascinerende ting ved spejderbevægelsen: når en masse unge mennesker med forskellig baggrund tager til et spejder arrangement, hvor de er iklædt en uniform og sover i Telt, så er de overfladiske forskelle smidt væk. Man mødes pludseligt ansigt til ansigt, frem for at skulle navigere igennem facader af modetøj og stil. Til spejder er alle lige, og man mødes på disse lige vilkår, og snakker på tværs af klasser, aldre og baggrund.

Det er noget så givende for de unge, og det vil være med til at sætte dem på rette kurs ud i deres voksenliv. De vil lære at se forbi de masker folk tager på i deres dagligdag, og kunne gennemskue det menneske der er nedenunder. Og med en respekt for det ægte og det sårbare, vil de være i stand til at behandle andre mennesker godt, og kunne navigere de spil der opsættes af samfundet med åbenhed og ærlighed.

At være spejder handler ikke kun om at lære knob, snitte med kniv og bygge store konstruktioner af træ. De evner der for alvor skærpes, og de ting der reelt bygges, er ting indeni os selv. Det handler om at åbne dit barns øjne for et godt og sundt værdisæt, samtidig med de kan få afløb for den energi de naturligt har.