Udgivet i Skriv en kommentar

En moderne guide til kønsroller

Family

I det sidste årtusinde ville en guide som denne nok forklare, hvordan det er mandens rolle at forsørge kvinden og børnene, hvorimod det var kvindens rolle at tage sig af huset og børnene, lave mad, og sørge for, at manden altid havde et nydeligt hjem, et dejligt måltid, og en smilende kone at komme hjem til. I den første halvdel af det sidste århundrede fik kvinder stemmeret i flere dele af verden, og derefter er ligestilling mellem kønnene kun blevet bedre og bedre. I den sidste halvdel af det forrige århundrede så vi kvinder på arbejdsmarkedet og feminismens udbredelse. Debatten omkring ligestilling mellem kønnene er fortsat ind i det nye årtusinde, men de sidste par årtier har også set en anden debat om kønsroller: hvor mange køn er der egentlig?

Kønsskiftoperationer har ført til køn som mange stadig ser som ”mandekvinde” og ”kvindemand”. Det er dog ikke den eneste debat: Mos Mosh kjoler og andet tøj, der traditionelt ses som ”dametøj,” er ifølge nogle ikke kun til kvinder længere, men derimod bare ”tøj.” Ud af en anden tangent har vi flere fremtidsforskere spår, at vi om få årtier, eller i hvert fald i løbet af det næste århundrede, helt skiller os af med ideerne om kønsroller. Der er stadig mange, som ville blive overraskede over at se en mand i tøj fra ziggi, men det bliver sandsynligvis mere og mere udbredt, så det er med at åbne sindet før det får et sådant chok, at det brister.

Tilbage til nutiden ser vi, at der ikke bare er mænd, kvinder, mandekvinder, og kvindemænd, men derimod et helt spektrum af kønsidentiteter kaldet genderqueer eller nonbinær, hvor det sidstnævnte hentyder til, at køn ikke længere kan beskrives binært – det vil sige, at man ikke længere kan antage, at en person, der til spørgsmålet ”er du en kvinde” svarer ”nej,” er en mand. Tilbage til fremtiden er det, som fremtidsforskerne spår en helt anden sag – faktisk i den modsatte retning. De siger nemlig, at vi ender i et samfund uden nogen forskel på køn, hvilket for eksempel er en mulighed, hvis vi uploader vores hjerner til digitale medier.

Tilbage til nutiden må mange erkende, at det kan være svært at se forskel på én, der er født mand eller kvinde og én, der har fået en kønsskiftoperationer – i hvert fald hvis operation skete tidligt i deres liv og involverede hormonbehandling. Debatten breder sig også til sportsverdenen, hvor det diskuteres om en person, der blev født som mand, men efter en kønsskiftoperation nu kalder sig kvinde, kan deltage på lige vilkår med dem, der blev født som kvinder. Diskussionen går især på hormonbehandling, som i dette eksempel kan fjerne de fordele mænd har med hensyn til bland andet styrke. I det modsatte scenarie kan det desuden give biologiske kvinder samme styrke som mænd, men i begge tilfælde skal det ske tidligt i livet. Det bliver spændende at se, hvad det ender ud med på.