Guide: Vask af skijakker til damer, herrer og børn

Vil du beholde de gode funktioner og egenskaber, som dit skitøj har, så har vi lavet en lille guide, så du ikke kommer til at ødelægge dit skitøj. Helt generelt for skijakker til damer, herrer og børn kan man sige, at det helst ikke skal vaskes ofte, da det slider for meget på tøjet. Ved at bruge det rigtige vaskemiddel og imprægnering opnår du en bedre levetid. Så i sidste ende kan det sagtens betale sig at være opmærksom op det!

Derfor skal du vaske…

Der er forskel på, hvornår du for eksempel skal vaske skijakker til damer, og hvornår en våd klud kan gøre underværker. Når du har været aktivt i dit tøj og begyndt at svede, kan det sætte sig skijakken og skibukserne. Som nævnt kan en våde klud bruges samt du kan hænge tøjet udenfor i frisk luft. Det er en anden sag, hvis tøjet bliver decideret beskidt, så har det naturligvis brug for en vask. Det er ikke kun det, at tøjet er snavset, men også det at snavs og sved kan være med til at svække den vandsætte funktion.

Du skal altid huske at vaske dit tøj, inden du imprægnerer det, da der ellers vil lægge sig som et lag af skidt og snavs under det beskyttelseslag, som imprægneringen giver.

Hvordan bør du vaske dit tøj?

Du bør glemme alt om almindeligt vaskemiddel! Skyllemiddel er helt no-go, da der er enzymer i, der vil nedbryde membranen i tøjet. Her er det nemlig essentielt, at du bruger godkendte vaskemidler. De er speciel-udviklet til at kunne genopretholde de gode funktioner og genopfriske dem. Du vil nemt kunne mærke, hvis din skijakke ikke længere er åndbar, så vil du nemlig opleve, at du bliver fugtig og klam inden under tøjet. Du skal desuden sørge for at det er den rette mængde vaskemiddel, som du tilfører. Det skal blot puttes i det rum, hvor dit normale vaskemiddel kommer i. Gør følgende og du er med til at jakken bliver vasket på bedste vis: Jakken skal lynes, alle lommer skal stå åbne – det samme gælder håndledstropperne. Elastikken i hætten eller i livet skal være løsnet og du er klar til at vaske.

Imprægneringen opretholder den gode kvalitet

Hvor ofte du imprægnerer er helt afhængig af, hvor tit du vasker dit tøj. Normalt vil man sige, at hvis du vasker tøjet sjældent skal det imprægneres hver anden gang, det vaskes. Har du brug for at vaske dit tøj oftere cirka hver anden måned, skal imprægneringen ske hver femte gang. Som tidligere nævnt er det dog vigtigt, at tøjet ikke er snavet, inden du starter imprægneringen.

Funktionen skal sørge for at vandet preller af tøjet, så materialet netop er vandafvisende. Derfor er den ultimative test at hælde vand på tøjet for at se om dråberne samler sig. Samler de sig i små dråber, er tøjet tip-top funktionsdygtigt. Trænger vandet derimod ind i gennem overfladen – ja så er det tegn på, at vandet absorberes i jakken – og det ødelægger åndbarheden.