Hvem Siger Tegnefilm Ikke Kan Lære Os Noget

Her i Danmark har vi nogle meget klare holdninger. Det interessante er dog, at vi i modsætning til mange andre kulturer, har det med at dele vores klare holdninger. I de fleste andre lande, hvor folk holder fast i specifikke idéer, er der typisk stor forskel på hvad disse idéer er. Det folk primært har til fælles der, er deres stædighed omkring deres specifikke syn på verden. Her i Danmark er vi dog enige om, hvad vi er stædige omkring. Det betyder ikke at vi har mere ret end de andre, men det hjælper på de sociale bånd. Ved at se verden på samme måde, uanset hvor rigtigt eller forkert vi måtte være på den, fungerer vores virkelighedsopfattelse som en slags social lim, der gør at vi nemt kan bevæge os i samme retning og forstå hinanden.

Smukt og praktisk som det er, så har det selvfølgeligt også nogle negative konsekvenser. Det kan eksempelvis være utroligt hårdt at gå imod strømmen i det danske samfund. Da jeg var yngre blev jeg eksempelvis vildt fascineret af de japanske tegnefilm, eller ”Anime” som man kalder det. Det er helt normalt for danske børn at se tegnefilm, så der blev ikke set skævt til det i starten. Måske lidt underligt at jeg foretrak den slags asiatiske tegnefilm frem for det de andre børn se, men alt i alt var det til at forstå. Men da jeg blev ældre, og ikke holdt op med at se min Anime, begyndte folk at undre sig. De fortalte mig, at tegnefilm var for børn, og at jeg burde være vokset fra det nu. Man kan intet lære af tegnefilm, fortalte de mig.

Men det er fuldstændigt misforstået. Tegnefilm er blot en form for medie, der kan bruges til at formidle budskaber. Ethvert medie kan bruges til at kommunikere hvad som helst: det er blot mere effektivt til nogle ting end til andre. Der er intet der stopper tegnefilm fra, at bruges til at kommunikere vigtige og brugbare ting til dets seere. Det gør man meget i Japan, og til alle aldersgrupper. I Danmark har vi dog en konvention omkring, at tegnefilm kun bruges til at kommunikere simple budskaber til børn. Hvis det ikke var for min fascination af disse tegnefilm, så var jeg nok aldrig blevet inspireret til at købe et par japanske mizuno løbesko, og komme i gang med at løbe. En af mine favorit Anime figurer løb nemlig hele tiden, og igennem serien var der konstant fokus på de helbredsmæssige effekter ved at have en god kondition. Så måske vi i Danmark bør løsne lidt op for den sociale lim, og være åbne overfor, at verden kunne være mere rig på ting, end dem vi er blevet enige om som et samfund. Der kan komme meget godt ind i vores fælles lille verden, hvis vi tillader os selv at kigge lidt på alternativerne, og overveje om de er bedre for os.