Gravad laks. (6 pers.)
1 kg udskåret laks (midterstykke)
2 spsk. salt
2 spsk. sukker
1½ tsk. knust, hvid peber
grøn dild
Laksen skrabes og aftørres omhyggeligt, men skylles ikke. Rygbenet og alle småben fjernes, men skindet skal blive siddende på fisken. Gnid kødsiden med en blanding af salt, sukker og peber og læg den ene filet på et fad med skindet nedad. Læg rigelig, klippet dild herpå og læg den anden filet ovenpå med skindsiden op og bugsiden over rygsiden på den nederste filet. Læg et let pres på fisken og stil den koldt et døgn. Vend den et par gange, så fileterne skiftevis er øverst og nederst. En anelse salpeter kan tilsættes, det vil gøre fisken rødere. Skrab krydderierne af, før laksen skæres i skiver som fersk, røget laks. Garner med grøn dild og server gravlaksen med ristet brød, smør og en speciel sovs: Gravlakssovs – se under kolde sovse.