Fanøsmørredebrød

Fanø Smørrebrød

På Fanø var det i mange år almindeligt, at man bød på ”dækket” smørrebrød, en slags snitter, der bliver arrangeret meget kunstfærdigt, næsten som en lagkage. Skal ikke spises som en sandwich! Man tager kun én trekant (ét lag) ad gangen!

1 – 2 runde sigte- eller bondebrød

smør

Pålæg:

mild skæreost

hakkede, hårdkogte æg

rullepølse

hamburgerryg

flæskesteg

frikadeller

Skær brødet i tynde, runde skiver på tværs og smør dem med smør. Hver skive belægges med én slags pålæg, så det dækker hele skiven, det afskårne pålæg gerne lidt taglagt. Man begynder i yderkanten og lægger ind mod midten. Eventuelt kan man tilsætte de hakkede æg en ganske lille smule mayonnaise for at få det til at hænge sammen. Frikadellerne skal være faste og så store som overhovedet muligt, så skiverne bliver store. Skær brødcirklerne halvt over med en skarp kniv og skær 3 lige store trekanter ud af hver cirkel. Derefter lægger man 3 trekanter MED ENS PÅLÆG oven på hinanden og stiller dem på et rundt fad. De andre skiver arrangeres på samme måde, således at man til sidst har en cirkel i 3 lag med 6 forskellige slag pålæg. Ost og æg skal altid ligge lige over for hinanden. Der fortsættes med så mange 3-slags ”lagkager”, som man behøver (beregn 4 – 6 snitter pr. person). Smørrebrødet skal pyntes (smøres) meget omhyggeligt og skæres lige så omhyggeligt ud, ellers bliver resultatet ikke godt. Hertil hører naturligvis øl og snaps.