Fastekringler kogte

Fastekringler, kogte

Blev spist ved indgangen til fasten – den sidste aften – sammen med fastelavnsboller som var hvidt, fed brød, nogle gange dyppede man bollerne i varm honning for at få det så fedt som muligt. Hvidt brød var en luksus i gamle dage hvor man til dagligt levede mest af mørkt, groft brød. Man bagte ikke selv de hvide boller (fastelavnsboller) og de kogte, bagte fastekringler, man købte dem hos kagekonerne, kvinder der drog rundt i landet og solgte disse hvide boller og kringler i 1700-tallet. Kringlerne kunne holde sig helt op til et år.

20 g gær

3 dl mælk

100 g smør

1 tsk salt

1 tsk sukker

cirka 500 g hvedemel

Gæren smuldres og udrøres med mælken, der er lunet til 35°. Smørret smeltes og tilsættes sammen med de øvrige ingredienser. Dejen æltes, til den er blank og smidig. Den dækkes med et klæde og stilles til hævning et lunt sted i cirka 45 minutter, til den når dobbelt størrelse. Dejen slås ned, den æltes let igennem og trilles i tynde stænger, der formes til kringler. Kringlerne kommes en efter en i en gryde med spilkogende vand. Så snart kringlerne kommer op til overfladen, tages de op med en hulske og sættes på en smurt bageplade. Denne kogning gør det ud for efterhævning. Så snart alle kringlerne er hævet i vandet, pensles de med sammenpisket æg og sættes i ovnen ved 250° og bages cirka 15 minutter.