Søsterkage
Den originale søsterkageform er med bølgede sider og en kegleformet top i midten. Søsterkageforme af kobber er kendt i Tyskland fra slutningen af 1600-tallet. I Danmark kendes forme af brændt ler, glaseret ler og kobber. Senere er de blevet fremstillet af metallegeringer. Det var de bedste råvarer der blev brugt og kagen blev sandsynligvis kun bagt til gilder og højtider. F.eks. kaldtes søsterkage med rosiner for julekage på Samsø. I danske kogebøger findes opskrift på søsterkage fra omkring 1700.
3 dl. lunken sødmælk
25 g gær
3 æg
300 g hvedemel
½ tsk. salt
100 g smør
50 g sukat i tern
50 g pomerans i tern
50 g rosiner
25 g flormelis
Mælken varmes til ca. 35 grader, smør smeltes i en gryde og afkøles. Gæren udrøres i mælkeblandingen. Mel, salt og æg kommes i. og dejen røres godt sammen. Smeltet smør, sukat, pomerans og rosiner røres i dejen. En springform (1½ liter) pensles grundigt med smør, dejen hældes op i formen. Tildækkes med et klæde og stilles til hævning et lunt sted i ca. 1½ time. Kagen bages ved 200 grader i ca. 1 time. Kagen bages ved 200 grader i ca. 1 time. Når den er afkølet, vendes den ud på et smukt kagefad og flormelis drysses over kagen. NB: I den gamle opskrift står der: Når den skal anrettes, flæk den med en Tråd, men de skal blive liggende tilsammen, og giv Sukker over.