Lammesteg

Lammesteg(6-8 pers.)

Ca.3 kg lammekølle eller bagfjerding
persille eller hvidløg
salt, peber
30-50 g smør
½ I vand eller suppe
2 løg
2 gulerødder
2-3 tomater

Kødetafpudses, overflødigt fedt fjernes, hinder og stempler skæres bort. Påkøllen afsaves skanken således, at der er et godt skaft at holde på vedudskæring af kødet. Den nederste del af skanken skrabes derfor fri for kød.Stik et par fliser hvidløg ind ved benet og gnid kødet med hvidløg ellerspæk det med persille, før det gnides med salt og peber. Har man enbagfjerding, kan den gnides med hvidløg, eller persillen hakkes groft, blandesmed smør og lægges på indersiden (mørbradsiden) af kødet. Slaget læggeshen over og fastholdes med kødpinde. Stegen lægges på rist i bradepanden medrygsiden opad.
Snit tynde smørskiver over kødet og steg det i ovnen ved korttidsstegningeller lang tidsstegning.
Ved korttidsstegning beregnes efter bruningen 20-35 minutter pr. kg kød, altefter hvor gennemstegt man ønsker stegen. En kølle skal være let rosafarvetindeni. Ved langtidsstegning beregnes i alt Ca. 2¼ times stegetid. Drypflittigt under korttidstegeningen.
Ituskårne løg, gulerødder og tomater kan lægges i bradepanden sammen medafpudset fra stegen.
Skyen sies, fedtet skummes af, og sovsen jævnes en anelse med Maizena ellermel. Smag den godt til med salt og peber og tilsæt lidt koldt smør til sidst.
Lammekølle kan også steges i gryde, evt. med lidt fløde i skyen.
Serveres med kogte (nye) kartofler og agurkesalat.