Oksekødssuppe

Klar Oksekødssuppe (4 portioner)

Ca. 1½ kg oksekød
Ca.2 l vand
1½-2spsksalt
3-4gulerødder
Ca.½ selleri
1 persillerod
1-2porer
Isuppevisk

Kødstykkerne til suppe kan være tværreb, spidsbrytst eller bov, og til finerebrug er halestykke, tyksteg og eventuelt højreb fordelagtige stykker.
Kødet afskylles og sættes over i så rigeligt vand, at det er helt dækket. Erder ekstra ben, lægges disse i bunden af gryden, kødet øverst. Suppen bringesi kog, og lige før kogepunktet nåes, skummes den omhyggeligt. Så tilsættessalt, og alt skum fjernes. Lad suppen koge lidt livligt et par minutter for at fåalt skum op, og skru derefter ned, så den koger meget langsomt resten af tiden.Koger suppen for stærkt, bliver kødet tørt og trevlet. Suppevisken koges medsuppen de sidste 20 minutter, og urterne koges med kødet og tages op, når deer møre. Suppen kan sies og skummes for fedt, før grønsagerne tilsættes, ogde kan da udskæres, før de koges, hvis de skal serveres I suppen. Kogetidenafhænger i øvrigt af kødets art og stykkets størrelse. Skal kødet holdesvarmt, kan dette ske i en gryde med låg over og lidt suppe i bunden ellermellem to fade på et lunt sted.
Suppen sies og skummes for fedt. Klar suppe bør være helt eller næstenfedtfri. Skal alt fedt fjernes, kan suppen afkøles, til fedtet er stivnet, såer det lettere at fjerne. Suppen kan om nødvendigt sies gennem et klæde,opvredet i kogende vand eller filtreres gennem et kaffefilter af papir.
De kogte urter udskæres og lægges tilbage i suppen. Kødsuppe smages godt tilmed salt og gerne en anelse sukker til afrunding af smagen. Er suppen megetbleg, kan man tilsætte ganske lidt kulør, så den får en gylden farve. Deudskårne, kogte grønsager og evt. kød og eller melboller serveres i suppen. Kødetudskæres i tynde skiver og spises med kogte kartofler og peberrodssovs ellerkaperssovs.
Suppen serveres så varm som muligt, og både terrin og tallerkener varmes. Enserveringsgryde er udmærket til suppekogning og holder godt på varmen, nårgryden sættes på bordet.