Jævnemetoder

Jævnemetoder

Jævningmed Maizena er udmærket til alle let jævnede sovse. Maizena udrøres i lidtkold væske og tilsættes sovsen i en jævn stråle under omrøring, hvoreftersovsen skal koge et par minutter af hensyn til både jævneevne og smag.
Jævningmed kartoffelmel bruges mest til frugtsovs, men kan også bruges til en ganskelet jævnet skysovs. Kartoffelmelet udrøres i lidt kold væske og røres i denkogende sovs, efter at denne er fjernet fra varmen. Kartoffelmel må ikke kogebruges rigelige mængder, som til frugtgrød, vil denne blive ,,lang" vedkogning.
Jævningmed hvedemel anvendes i de egentlige ,,jævnede" sovse, hovedsagelig af mælk,grønsags, fiske og kødsuppe. Den kan bruges på flere måder som:
1)meljævning:

melet udrøres med kold væske og tilsættes denkogende sovs i en jævn stråle under omrøring. Melet skal koge med sovsenmindst 5-10 minutter, gerne længere.
2)smørbolle:

mel og lige dele smør/margarine røres godt sammen og læggessom en bolle (,.smørbolle") i den kogende væske. Efter nogle minuttersforløb er den kogt ud, hvorefter sovsen piskes godt igennem og koges 5. 10minutter.
3)afbagning:

smør/margarinealbages med mel og spædes med væske under omrøring eller piskning.Kold væske tilsættes ad flere gange, kogende væske tilsættes på én gang.
Tilmørk afbagning til brun sovs brunes fedtstoffet, før melet tilsættes, og derspædes med brun sky eller suppe. Til lys afbagning svitses mel og fedtstof letsammen, og der spædes med lys sky eller suppe. Til hvid sovs smeltesfedtstoffet og røres sammen med melet, og der spædes med mælk eller fløde.