Marcipanfigurer

Marcipanfigurer

Man kan lave sin egen hjemmelavede marcipan, men man kan også købe rå marcipanmasse:

500 g ren, rå marcipanmasse

250 g sigtet flormelis

Skær marcipanmassen i mindre stykker, læg dem i en skål og ælt med flormelis, til du har en homogen masse, der er klar til brug. Opbevar den i plastfolie på et køligt sted, men lad den få stuetemperatur, inden den formes.

Marcipangrisen:

Den vigtigste marcipanfigur var selvfølgelig marcipangrisen! Den lavede man ikke selv, men købte den hos en konditor. Grisen var som oftest lavet ved at presse hvid marcipan i en form bestående af to halve grise og forsynet med hængsel i ryggen, så man kunne få grisen ud. Der var små træpinde i hvert ben, så grisen kunne stå, og dem skulle man huske på, når man spiste grisen. Grisene fik en rød sløjfe om halsen og blev pakket i små æsker foret med spåner af silkepapir, og deres mission var at fungere som mandelgave. Efterhånden gik der dog mode i marcipangrisen og konditorer solgte rosenrøde, buttede grise med chokoladeøjne og hele mandler som ører.

Jordbær:

Tril en kugle med en diameter på ca. 3 cm og klem den i form som et let tilspidset bær. Mal det med rød frugtfarve og tril det straks i groft perlemelis. Læg jordbærret til tørre på papir og pynt det evt. med en grøn hase af papir.

Æbler/pærer:

Form en kugle med en diameter på 4 – 5 cm og tryk den fordybning både til blomsten og til stilken. Mal æblet med gul, rød og grøn frugtfarve og pres en rosin fast som blomst. En lille kvist fra æbletræet i haven kan bruges som stilk.

Gulerødder:

Form tynde kegler på 4 – 5 cm og rids dem lidt hist og her på tværs. Mal dem orangefarvede, lad dem tørre og sæt evt. top på.

Radiser:

Form dem aflange eller runde efter behag og mal de øverste to tredjedele røde.

Kartofler:

Form dem lidt aflange og tryk ”øjne” i dem med en lille pind. Tril dem i sigtet kakao.

Smørrebrød:

Her er mange muligheder, men lav først rugbrødet. Ælt marcipanmassen med så meget kakao, at frn bliver jævnt mørkebrun, og rul den tyndt ud med kagerulle. Skær den i aflange stykker i facon som halve stykker rugbrød, men kun halvt så store. Pålægget kan f.eks. være æggeskiver: Lav hårdkogte æg af en gul marcipankugle, som du pakker ind i et lag hvid marcipan og skærer i skiver. Eller rullepølse: Lav en minirullepølse af et tyndt stykke hvidt marcipan og læg lag af tynde skiver rosa og hvid marcipan på. Drys mellem lagene med lidt kakao – det skal ligne krydderierne. Rul rullepølsen sammen og skær den i tynde skiver. Emmentaler-ost: Laves af svagt gul marcipan, som du ruller tyndt ud og stikker runde huller i. Læg ”pålægget” på ”rugbrødet” og server smørrebrødet på et lille fad.

Marcipan-agern:

Ælt marcipanmassen med finthakket pomeransskal, der har trukket i lidt appelsinlikør og tril den til aflange kugler, som du gør lidt spidsere i den ene ende. Dyp så den buttede ende først i overtrækschokolade og derpå i chokoladekrymmel.