Sylte m. Rødbeder og Kold Heksesovs

Sylte med rødbeder og kold heksesauce. (år 1939)

Sylte:

1 grisehoved

1 svinetunge

1 kalvetunge

suppeurter

(gulerødder, pastinakker, persillerødder o.lign.)

krydderiblandingen:

peber

allehånde

stødt nellike

knust timian

revet løg

lidt hakket hvidløg

salt

Hoved og tungerne koges i vand med rigelige suppeurter. Skummes og koges ganske stille, til kødet er ved at falde fra benene, så skrælles sværen først af i store stykker som muligt og med dem forer man en stor Serviet, som har været vredet op i kogende vand og er lagt i en skål eller en kageform. Når hovedet er svalet så meget i suppen, at man kan røre ved det, og tungerne er fået og skåret i skiver, lægges kødet og tungeskiverne lagvis i den spækforede serviet eller form, mens der drysses flittigt med krydderiblandingen. Når det hele er fordelt, hældes ganske forsigtigt suppe ned over, så samles servietten og bindes over det. Der lægges pres på mens sylten stivner. Når den serveres, skræller man igen sværen af, efterhånden som man skærer den i skiver, men ikke mere, end man skærer for, for det holder den fra at blive tør.

Rødbeder:

Rødbeder

125 g farin til 1 liter eddike.

Kog endelig ikke rødbederne – vask dem rene og læg dem i bradepanden i den varme ovn og lad dem stege møre. Når man nemt kan stikke en benstrikkepind igennem dem, kan de fås og hvis de er store skæres de i skiver, hvis det er de små, lægges de hele i kogende eddike med farin i.

Heksesauce:

olivenolie

fransk sennep

salt og peber

citronsaft eller eddike

lidt engelsk sauce

Man rører ved bordet på en lille tallerken selv hver især lidt olivenolie ud med fransk sennep, salt og peber, citronsaft eller eddike og evt. lidt engelsk sauce til at dryppe sylten i, efterhånden som man spiser den. Hertil spises groft rugbrød. Mange sværgede også til de gammeldags stuvede kartofler.