Så meget sukker er der i disse drikkevarer

Sukker er en synder, siger vi tit hjemme hos mig. Og det er uretfærdigt, for det lader til at hænge netop sådan sammen, at de ting, vi spiser og drikker, som indeholder mest sukker, er de lækreste. Selvfølgelig – ellers ville det jo næsten være for nemt! Der forekommer en vis portion ironi i dén sætning. Men sukker er en af de ingredienser, som finder vej til selv de mærkeligste produkter. Der er sukker – enten naturligt eller tilsat – i overraskende mange produkter, vi konsumerer. Tag et eksempel som drikkevarer – vidste du godt, at der er sukker, om end minimalt, i mælk? Så hvad kan jeg egentlig drikke uden at få for meget sukker, og hvor meget? Læs med her og få et overblik over, hvor meget sukker du der er i de ting, du drikker.
Det er også vigtigt at huske at der over de seneste år er dukket mange naturlige sødemidler op på markedet, de har få eller ingen kalorier. Disse er et super alternativ til sukker.

 

Sodavand

Ja, det kommer forhåbentlig ikke bag på nogen, at der er sukker i sodavand. En dåsecola fra Coca-Cola indeholder 35 g sukker, eller hvad der svarer til 18 sukkerknalder. Det er overvældende meget i én dåse. Interessant nok indeholder nogle dåsesodavande mere sukker end andre – og også på tværs af lande. Så en dåse Fanta i Danmark indeholder 35 g sukker, mens en dåse fra Fanta i Tyskland indeholder 30 g og i England 23 g.

 

Frugtsaft med sukker

Frugtsaft indeholder lige så meget sukker som sodavand. Den er børnenes favorit, og den kommer frem – ligesom sodavanden – i forskellige børnerelaterede begivenheder, for eksempel en børnefødselsdag. Saft er rigtigt lækkert, men også sukkerholdigt. Der går 20 g sukker per 2 dl saft. Og sukker har som bekendt forskellige skadelige virkninger. Der er livsstilssygdomme som diabetes type 2 (livsstilsdiabetes), men derudover er der også syreskader eller huller i tænderne.

 

Appelsin- og æblejuice

Et glas koldt appelsin- eller æblejuice er superlækkert om morgenen. Måske en søndag morgen med rundstykker, en kop kaffe og så lige et koldt glas forfriskende appelsinjuice. Det er også smukt – og nærmest sundt – at kigge på. Men det er fuld af sukker. Der er i gennemsnit lige så meget sukker i appelsin- og æblejuice, som der er i sodavand – og det er selv, når der ikke er tilsat sukker overhovedet. Det er frugternes naturlige frugtsukker. Men i appelsin- og æblejuice får du også vitaminer og mineraler, som du ikke får i sodavanden. Derfor er det klart det bedste valg at drikke juicer frem for sodavand. Du kunne jo overveje at investere i en saftpresser, så du kan lave din egen juice til din lørdag eller søndag morgen.

 

Mælk

Mælk er den overraskende spiller på sukkerholdet. Der er ikke mange, der ved, at mælk indeholder sukker – i omegnen af 10 g per 2 dl for skummetmælk og letmælk. Det er ikke mængder, der har nogen betydning – specielt ikke, hvis vi tænker på, hvor mange gavnlige stoffer der er i mælk. Det kunne for eksempel være calcium, som er en ufattelig vigtigt næringsstof for kroppen.

Der er sukker i en række forskellige drikkevarer, og det gør dem langtfra sundhedsskadelige. Det handler – som med alt andet – om at være opmærksom på mængderne. De fleste mad- og drikkevarer er usunde i alt for store mængder. Alt med måde. Men det vigtigste alternativ til disse mere eller mindre sukkerholdige drikke er uden tvivl: vand. Vand slukker tørsten, det er livsnødvendigt, fordi det giver mineraler som calcium og magnesium. Og så er det billigt lige fra hanen!