Sådan Vælger Du De Rigtige Løbesko Der Passer til Dig

Enhver løber fortjener den perfekte løbesko, der passer godt og fungerer godt for dem. Vi ved allerede, at det pæne par Tiger of Sweden sko ikke er lavet til at løbe i, men at vælge de rigtige løbesko kræver faktisk en del omtanke. Der er nogle specifikke egenskaber ved sko, der skal svare til de enkelte behov hos en løber. Også de forskellige træningstyper – udholdenhed, styrke eller hastighed – som løbere gennemgår, har forskellige krav til både deres kroppe og deres løbesko. Således er det vigtigt at vide, hvilken slags løbesko der passer til dine specifikke mål og individuelle behov.

Med den store udvikling i løbe-teknologi i dag, kan det til tider være forvirrende og endda skræmmende, når du skal ud at vælge et nyt par sko i en sportsbutik. Hvordan vælger du det bedste par til dig og din træning, når der er så mange forskellige kategorier, skotyper og former? En god start er at have en forståelse for termerne Neutral, Stabilitet og Motion Control?

Skoens design og teknologi varierer afhængigt af mærke og type. Som en generel guide til løbesko giver vi dig her definitionerne af de 3 hovedkategorier og nogle tips, når du køber dit nye par:

 

Neutral

Skoene under neutral kategori er normalt designet med en fleksibel forfod og blød, men fast, midtersål. Hvis du går ned og kigger på en tilfældig Adidas sko, er den typisk Neutral. Disse er de bedste typer sko, til dig der har tendens til at lande på ydersiden af din fod. Du kan finde ud af, hvor din fod lander, ved at kontrollere sålerne på dine gamle sko – hvis ydersiden af sålen er slidt ned, så har du tendens til at lande mere på ydersiden af dine fødder. Denne type sko kan også være det gode for personer med en høj fodbue. Kontrollér, om buen på de sko, du planlægger at købe, har tilstrækkelig støtte eller stivhed, især hvis du har en høj fodbue. Denne slags sko støtter buen på din fod mere, end de støtter din ankel eller knæ. Denne type løbesko har ofte en buet sål.

 

Stabilitet

Løbesko, der er under stabilitetskategorien, er designet til at hjælpe dine fødder fra at vende udad, når du løber. De balancerer hælen og støtter buen på dine fødder. Denne type løbesko giver ekstra støddæmpning og fremragende stabilitet til dine fødder, når du løber. Disse sko er til løbere, der lander på ydersiden af deres hæle, og svinger deres fod lidt indad, når de løber. Buen på disse sko er ikke så stiv, og kan have varierende grader af støtte.

 

Motion Control

Løbesko under kategorien Motion Control er normalt lige eller flad. Nogle designs har lettere buede såler, men det primære formål med disse løbesko er at holde hælen sikker og minimere pronationsraten, når du løber. Disse sko har normalt en bredere landingsbase til dine hæle og en stærk, stiv hælkælder. Disse er gode for løbere, der har flade fødder eller lave buer. Løbere, der har tendens til at overstrække deres fødder og har ustabile knæ kan få særligt gavn af disse typer løbesko. Kontroller sålen det gamle par sko – hvis de er slidt ud på midtersålen, så er denne kategori den rigtige for dig.