Være Ikke Alt for Sikker på Dine Trofaste Generaliseringer

Verden er et stort og kompliceret sted, og det betyder at vi er nødt til at tage nogle genveje en gang imellem. Det ville være umuligt for os, at håndtere alle sanseindtryk, og nøje gennemtænke enhver problemstilling vi står overfor. Derfor har vi alle sammen, komplet uden undtagelse, nogle generaliseringer som vi bruger i vores dagligdag. Vi skal være glade for at vi har disse generaliseringer, for de har tydeligvis været brugbare i vores liv. Det vi skal passe på med er, at komme til at tro at disse generaliseringer er den komplette sandhed. Det er de nemlig ikke: en generalisering er altid en forsimplet løsning på et komplekst problem.

Da jeg har spillet dart i snart 20 år, havde jeg eksempelvis en generalisering om, at enhver sport der krævede præcision var noget jeg naturligt ville være god til. Jeg havde til dels ”testet” denne teori, ved at kaste krøllet papir i skraldespanden på min arbejdsplads, og aldrig ramt ved siden ad. Det er på sin vis en generalisering der har været god for mig at have, fordi jeg er gået til stort set alt præcisionsarbejde med en enorm selvsikkerhed. Nogle gange er selvtillid alt hvad der skal til for, at kunne gøre noget rigtigt godt. Så jeg er glad for jeg har haft den generalisering: jeg er dog ked af, at jeg ikke var opmærksom på at det var en generalisering og ikke et absolut faktum.

Tilbage i 2017 stod jeg nemlig overfor en enorm mulighed. Den virksomhed jeg var en partner i stod til at lukke den hidtil største handel. Det var med en virksomhed fra Japan, og det så rigtigt lovende ud. Der var en masse papirarbejde der skulle ordnes, og det ville nok tage et halvt års tid før vi kunne sætte kuglepennen på papiret og skrive under, men vi var alle sammen super spændte. Her anbefalede en af partnerne, at de af os, der ikke spillede golf, begyndte at tage noget undervisning. Alle direktørerne i den japanske virksomhed var nemlig golf-fanatikere, og vi ville kunne gøre et rigtigt godt indtryk på dem ved at tage dem ud til et spil golf i Silkeborg om et halvt års tid, når detaljerne i kontrakten forhåbentligt skulle diskuteres. Folk var ikke helt vilde med idéen: vi var alle sammen travle mennesker, og det er ikke alle der er lige begejstrede for golf. Min hjerne kom derfor hurtig på en undskyldning, takket være min generalisering: golf er en præcisionssport, så det faktum at jeg er god til dart betyder, at jeg automatisk er god til golf!

Det lyder selvfølgelig tosset når man læser det, men det gav perfekt mening i mit eget hoved. Det gav selvfølgelig bagslag, da vi endelig kom ud på banen. Jeg havde absolut ingen idé om hvad jeg lavede, og det var utroligt pinligt for mine kolleger. De havde alle sammen taget nogle golf-lektioner, og det gjorde det muligt for dem at danne gode bånd med gæsterne fra Japan. Så vær ikke alt for sikker på dine generaliseringer, heller ikke selvom de har tjent dig godt ind til nu.