Kartoffelmos og bagt kartoffelmos. (4 – 6 pers.)
1 kg kartofler
1 – 2 dl. mælk
50 g smør
1 tsk. groft salt
friskkværnet peber
Skræl kartoflerne og skær dem i mindre stykker. Kog dem godt møre i en tykbundet gryde UDEN salt ca. 20 min. Hæld vandet fra kartoflerne og damp dem helt tørre. Mos kartoflerne med kartoffelstøder eller elpisker og tilsæt mælken lidt efter lidt under stadig piskning. Tilsæt smørret og pisk mosen let. Smag til med salt og peber.
Tip: Kartofler der skal moses, bør altid koges uden salt. Kartoffelmos er velegnet som tilbehør til mange sammenkogte retter, f.eks. gullasch og bankekød. En rest kartoffelmos kan røres op med mælk og lægges over en sammenkogt ret, som låg. Gratineres i ovnen til retten er gennemvarm. Prøv også:
Bagt kartoffelmos:
750 g kartofler
50 g smør
½ dl. piskefløde
2 æg
1 dl. hakkede hasselnødder (kan udelades)
1 tsk. groft salt
friskkværnet peber.
Kartoflerne koges som ovenfor beskrevet. Kartoflerne koges og røres med smør og piskefløde. Pisk æggeblommerne i en ad gangen. Pisk mosen godt igennem. Tilsæt hasselnøddekerner og smag til med salt og peber. Pisk æggehviderne stive og vend dem forsigtigt i kartoffelmosen. Hæld den i 4 – 6 smurte portionsforme (evt. aluforme) og bag dem midt i ovnen ca. 25 min. ved 225 grader. Serveres straks.
Tips: Kartoffelmosen kan også bages i en smurt souffleform. Bagetiden er ca. 35 min ved 200 grader.
Opskriften er sponsoreret af Inspari.dk