Mayonaise

Mayonnaise

ca. 350 g

2æggeblommer
1tsk salt
ca.3 dl olie
2-3 tsk citronsaft eller vineddike
Tilrøring af mayonnaise må alle ingredienser, skål og piskeris have sammetemperatur, og de må ikke være for kolde. Æggeblommer, salt og citronsafteller eddike røres godt sammen med piskeriset, før olien tilsættes, ibegyndelsen dråbevis, senere i en tynd stråle under kraftig omrøring medriset. Tilsættes for meget olie ad gangen, kan mayonnaisen skille. Hvis denbliver for stiv ved for langsom olietilsætning, kan den også skille. Bliverden for stiv, må der tilsættes lidt koldt vand, hvorefter resten af olien røresret hurtigt i. Skulle mayonnaisen vise tegn til at skille, kan den ofte reddesved hurtig tilsætning af lidt koldt vand og kraftig omrøring, men lykkes detikke at samle den, må man starte forfra med en ekstra æggeblomme og lidt salt.Når den er rørt sej, røres den skilte mayonnaise heri lidt ad gangen,skiftevis med den resterende olie. Den færdige mayonnaise eller sovs kan blandes med flødeskum, der gør den lettere og mere luftig, men blanding med fløden må ikke ske for tidligt, da mayonnaisen kan blive tynd ved at stå med fløden i længere tid. Mayonnaise er meget kalorierig og altså fedende. Mayonnaise kan opbevares nogle dage, når den stilles køligt. Gemmes den i køleskab, måovergangen til et varmere lokale ikke ske for hurtigt, da den kan skille ved den pludselige temperaturforandring. Mayonnaise bruges til retter med kold, kogteller stegt fisk, skaldyr og grønsager. Desuden kan mayonnaise anvendes til utallige salater og kolde sovse, som serveres både til kød, fiske og grønsagsretter.Skal mayonnaise bruges til f. eks. frugtsalat, må der ikke tilsættes for megetsalt ved røringen.