Tykkegærklejner fra Åbenrå
Klejnernekan uden sukker også serveres til diabetikere.
500 g mel
50 g gær
1 spskf. sukker (der kan udelades)
revet skal af 1 stor citron
2 – 3 tskf. kardemomme
150 g smør
3 æg
2 ½ dl mælk.
Olie, palmin eller svinefedt til kogning
Mælkenlunes med smørret, afsvales, skal kun være lunken og hældes i en skål;gæren opløses heri, hvorefter sukker, citronskal og kardemomme blandes isammen med de sammenpiskede æg. Til sidst røres melet i lidt efter lidt, ogdejen røres sammen med en ske, æltes derefter ude på bordet med resten afmelet, men hold lidt tilbage, det er forskelligt hvor meget dejen kan tage, detkommer an på æggenes størrelse. Dejen rulles straks ud, afstikkes tilklejner, der koges i varmt fedtstof i nogle min. til klejnerne er gyldenbrune.Disse klejner er tykke, som mange gerne vil have. De kan lunes, og de kan spisesmed glasur på eller med syltetøj eller sigtet florsukker. Desuden kanklejnerne fryses, tøes op og lunes i ovnen